Nieuwe Regeringstoestel Ph Gov Op Vliegbasis Woensdrecht

Zo ziet het nieuwe regeringsvliegtuig eruit

Willem-Alexander bestuurt een bekroond vliegtuig wanneer hij in de cockpit stapt van het regeringsvliegtuig PH-GOV. Het toestel heeft namelijk een prijs gewonnen voor de inrichting. De onderscheiding is toegekend door het Britse blad voor interieurontwerp, Design et al.

De jury van de ‘International Yacht & Aviation Awards’ zegt dat “het nieuwe vliegtuig van de Nederlandse overheid een vliegend voorbeeld van de hedendaagse Boeing Business Jet-technologie.” Het interieur van het toestel heeft een unieke uitstraling: “De klant wilde niet te overdadig of luxueus overkomen. De wens was iets wat werkbaar, eenvoudig en functioneel was. Daarna mocht het ontwerpteam er een draai aan geven en een Nederlands karakter toevoegen.”

Robin Dunlop van het ontwerpbedrijf Altea heeft het ontwerp gemaakt en de uitvoering is gedaan door Fokker Techniek. “We hadden niet één belanghebbende die geïnteresseerd was, maar een hele natie van belastingbetalers met ontwerpkennis. Nederlanders kunnen als geen ander de spot drijven met zichzelf. Dus wilden we echt wat plezier en eigenzinnigheid toevoegen aan wat in feite een rechttoe rechtaan regeringsvliegtuig was. We wilden karakter, en niet zomaar karakter maar Nederlands karakter”, vertelt Dunlop. 

Omdat het vliegtuig in beheer is bij KLM en koning Willem-Alexander daar als parttimevlieger op de loonlijst staat en zijn brevet heeft voor dit type toestel, mag hij bij reizen met de PH-GOV ook als (co)piloot fungeren.

Lees ook:

Naam van zoontje Harry en Meghan is snelst stijgende babynaam in Amerika

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.