Image 40 1

Zo zag Veteranendag er dit jaar uit

Koning Willem-Alexander heeft voor het tweede jaar op rij op bescheiden wijze stilgestaan bij Veteranendag. Net als vorig jaar was er vanwege de coronacrisis geen defilé. Wel vond er een programma plaats voor genodigden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De koning zat samen met onder anderen demissionair minister-president Mark Rutte en voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn op de eerste rij in het theater. Er werden verhalen van en door veteranen verteld. De ruim 111.000 Nederlandse militairen die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede werden geëerd. Dat gebeurde met onder meer filmpjes en toespraken, en met muziek van Claudia de Breij, Snelle en Stef Bos.

In een toespraak bedankte Mark Rutte de Nederlandse veteranen voor hun inzet “ergens op de wereld en ergens in onze geschiedenis of in het hier en nu”. De premier stond ook stil bij de kameraadschap dat “zit ingebakken bij alle militairen” en vertelde ter illustratie het verhaal van Paul Moerman, de oudste Nederlandse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Moerman overleed afgelopen december een dag na zijn 104e verjaardag.

Voor de koning zit het programma er nog niet op na het openbare deel. Na afloop spreekt hij met een aantal aanwezige veteranen. Willem-Alexander is beschermheer van Veteranendag en is er sinds de eerste editie in 2005 altijd bij geweest.

LEES OOK:

Prins William leeft mee: ‘‘Ik ben er kapot van’’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: Instagram @koninklijkhuis.