Image 50 1

Zo herinnert Constantijn zijn vader Claus

De jongste broer van Willem-Alexander was afgelopen maandag te gast in het praatprogramma Op1 ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het Prins Claus Fonds. Daar vertelde hij dat hij zijn vader prins Claus, die in 2002 overleed, herinnert als een “warme man die luisterde”.

“Hij hield niet van conformisme en niet van mensen die hem of anderen naar de mond praatten”, vertelde Constantijn. “Als je hem met een cliché bestookte, nam hij juist een tegenpositie in om te kijken of je je standpunt wel kon onderbouwen.”

De 51-jarige prins denkt nog aan zijn vader “als je soms iets ruikt of ziet dat de herinnering weer even levend maakt”. Het beeld dat hij van zijn vader had, is in de loop der jaren geëvolueerd. “Hij zei niet zoveel: soms stelde hij een vraag die je aan het denken zette. Het was een kritische man, heel warm en hartelijk. Hij vond het altijd moeilijk als ik hem ophemelde en leerde ons: doe altijd wat je leuk vindt.” Het Prins Claus Fonds ondersteunt kunstenaars in onderdrukkende regimes. Prins Constantijn is erevoorzitter van het fonds.

Lees ook:

Prins Daniel deelt cheque van 590.000 euro uit

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: Twitter @op1npo.