Image 43 1

Zo bereidt Concertgebouworkest zich voor op staatsbezoekconcert

Binnenkort gaat het Concertgebouworkest samen met het koningspaar op reis naar Berlijn, dus de voorbereidingen zijn in volle gang. Het gezelschap geeft dinsdag in Berlijn een concert ter gelegenheid van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. “Bijzonder eervol”, zegt een woordvoerder tegen het ANP.

“Het is voor het orkest ook het eerste concert buiten Amsterdam sinds het begin van de coronacrisis, dus dat is heel speciaal voor ons”, aldus de zegsman. Vanwege corona treft het gezelschap voor en tijdens het verblijf in Duitsland een aantal maatregelen. Zo moet de hele groep, die bestaat uit ongeveer veertig orkestleden, een dirigent en een orkestleider, zich net als andere vliegtuigpassagiers vooraf laten testen of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Tijdens het concert speelt het hele orkest bovendien op 1,5 meter onderlinge afstand.

Voor het gezelschap is dat niet nieuw. “Die afstand tussen de orkestleden houden we al aan sinds mei vorig jaar. De afgelopen maanden hebben we aldoor op deze manier opgetreden. Zowel voor publiek als tijdens de onlineconcerten die we hebben gegeven”, zegt de woordvoerder. Onder leiding van Iván Fischer speelt het orkest dinsdag Mozarts Vierde vioolconcert in D groot, KV 218, met Sylvia Huang als soliste, en Beethovens Vierde symfonie.

Willem-Alexander en Máxima zijn van maandag tot en met woensdag in Berlijn en heeft daar een ontmoeting met vertrekkend bondskanselier Angela Merkel. Willem-Alexander en Máxima krijgen gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag en minister Ank Bijleveld van Defensie. Ook minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge en staatssecretarissen Mona Keijzer en Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat zijn bij enkele programmaonderdelen aanwezig. Het is niet de eerste keer dat het Concertgebouworkest, waarvan koningin Máxima sinds 2005 beschermvrouwe is, mee gaat op staatsbezoek. Precies tien jaar geleden, in 2011, reisde het gezelschap bijvoorbeeld mee met toenmalig koningin Beatrix. Ook toen werd een bezoek gebracht aan Berlijn.

LEES OOK:

Spaans koningspaar neemt dochters mee naar prijsuitreiking

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.