Zomerattractie Reis In De Tijd Opent In De Nieuwe Kerk

Zien: Bijzondere tentoonstelling in Nieuwe Kerk in Amsterdam

Zaterdag opende de Nieuwe Kerk in Amsterdam de deuren van de tentoonstelling ‘History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk’. De in 1408 gestichte kerk voert met tientallen historische verhalen de bezoekers terug in haar geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en Amsterdam.

De verhalen worden verteld aan de hand van de monumentale onderdelen van de Nieuwe Kerk. Zo komen er verhalen voorbij over de Beeldenstorm, de grote brand en de wederopbouw in de 17e eeuw en de koninklijke ceremonies, tot en met de inhuldiging van Willem-Alexander en Máxima. Een hoogtepunt in de expositie is Panorama Nieuwe Kerk, een 4 meter hoge filminstallatie die de historie van de nationale kerk op de Dam in tien minuten in beeld brengt. Verder wordt het maquetteschilderij dat de 16e-eeuwse schilder Pieter Gerritsz van de Nieuwe Kerk maakte voor het eerst tentoongesteld. Het werk is speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd.

De bezoekers worden met een uitgebreide audiotour langs de glas-in-loodramen en de middeleeuwse fresco’s geleid naar de gedenkstenen van grote schrijvers zoals Hella Haasse, P.C. Hooft en Multatuli, het koorhek en het grootste historische orgel van Nederland. Tijdens History & Royalty zullen verscheidene musici, onder wie de twee vaste organisten van de kerk, wekelijks op het orgel spelen. Zien? Dat kan nog tot en met zondag 11 april 2021.

LEES OOK:

Verdrietig nieuws voor Queen Elizabeth

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.