Winschoten loopt uit voor Máxima

Het Groningse Winschoten heeft dinsdag een eigen Koninginnedag beleefd. De komst van koningin Máxima was aanleiding de vlag uit te hangen, de molens en de winkelstraat te versieren en om oranjekledij uit de kast te halen om haar passend te kunnen ontvangen.

Máxima was in Winschoten om te werken, zoals burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt zei. De koningin kwam om het gouden jubileum te vieren van het Rosarium – volgens Smit het mooiste van Nederland – en om ter gelegenheid van dat feest een nieuwe roos te dopen.

Het was een roos die goed paste bij de roos 'Alexander' zo kreeg Máxima voor het begieten van de rozenplanten te horen. De nieuwe roos, speciaal gekweekt voor het 'Jaar van de roos' van de gemeente Oldambt en het Rosarium, was veelkleurig, en "ruikt heel lekker" aldus Máxima, die één exemplaar in handen kreeg.

Duizenden Groningers wachtten in het Rosarium geduldig op haar komst, en ook daarna was er nog wachttijd want de koningin werd eerst bijgepraat over de uitkomsten van een symposium van de Nederlandse Rozenvereniging en Oldambt, waarbij de roos in al haar facetten uiteraard gespreks- en discussieonderwerp was.

Máxima toonde zich leergierig en wilde in een daarop volgend gesprek met rozenexperts weten voor welke uitdagingen telers, veredelaars en exporteurs staan, en hoe de toekomst van deze tak van de bloemensector eruit ziet.

Het Rosarium is in 1967 opgericht om ook de eindproducten te kunnen tonen van de miljoenen onderstammen die in de regio worden gekweekt. Die gaan echter zonder bloemen de deur uit, vandaar de wens om net als de Keukenhof dat doet voor de bloembollen een showtuin te hebben waar het eindresultaat kan worden getoond. Voor Winschoten is het Rosarium niet alleen proeftuin, maar ook toeristische trekpleister.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen