Willem-Alexander op een verder lege Dam vanavond

Vanavond is de eerste keer dat een staatshoofd van ons land het woord voert tijdens Dodenherdenking. In aangepaste vorm vanwege corona, spreekt de koning het land toe op een verder vrijwel lege Dam, in Amsterdam.

Het is normaal gesproken afgeladen vol op die plek. Naast Amsterdammers, reizen veel dagjesmensen naar onze hoofdstad om gezamenlijk te kunnen herdenken én met de hoop een glimp op te vangen van de koninklijke familie. Ditmaal zien we Willem-Alexander echter massaal op tv, waar hij zonder publiek een aangepast programma afwikkelt.

Lees ook:

Wat bijzonder is om te vermelden, is dat een toespraak van de koning sowieso al gepland stond voor dit jaar. Om 75 jaar vrijheid te benadrukken, als voornaamste reden. Dus ook zonder coronacrisis, zou Willem-Alexander dit jaar het woord al hebben genomen. In zijn kersttoespraak ging hij al dieper in op het begrip vrijheid, hij zei toen onder meer: “Vrijheid is nooit gratis. Zij vraagt altijd iets van ons: vertrouwen in elkaar, redelijkheid en de bereidheid om elkaar ruimte te geven.”

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

 

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen