Willem-Alexander en Máxima beginnen staatsbezoek aan Japan

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen (plaatselijke tijd) aan het begin van hun staatsbezoek aan Japan bij het Keizerlijk Paleis in Tokio verwelkomd door keizer Akihito en keizerin Michiko. Het koningspaar werd vervolgens voorgesteld aan leden van de keizerlijke familie, onder wie kroonprinses Masako. Het was voor het eerst in 5 jaar dat zij weer aan zo'n ceremonie deelnam.

Mede daardoor was de belangstelling van de Japanse media voor de aankomst van het Nederlandse bezoek overweldigend, met bijna 150 journalisten, fotografen en cameramensen. Op het voorplein van het paleis stonden ook Nederlandse en Japanse schoolkinderen opgesteld.

Gesprek

Koning Willem-Alexander hoopt dat het woensdag begonnen staatsbezoek aan Japan de onderlinge betrekkingen zal verdiepen en dat beide landen gemeenschappelijke problemen als vergrijzing en voedselveiligheid samen kunnen aanpakken. Dat zei hij voorafgaand aan het bezoek in een gesprek met Japanse journalisten die daarvoor speciaal waren uitgenodigd om naar Nederland te komen.

In het verleden kregen media uit een te bezoeken land alleen de kans te spreken met een minister, maar sinds de troonswisseling is koning Willem-Alexander ook bereid een groep journalisten te ontvangen. De eerste keer dat dit gebeurde was deze zomer voorafgaand aan het staatsbezoek aan Polen en deze maand zijn verslaggevers uitgenodigd uit zowel Japan en Korea.

Het is één van de vernieuwingen die de koning heeft doorgevoerd sinds zijn aantreden. De Zweedse koning Carl Gustaf ontving al veel langer journalisten om te vertellen over Zweden en over de gezamenlijke belangen met het land dat hij ging bezoeken. In 2009 bijvoorbeeld werden Nederlandse journalisten uitgenodigd voorafgaand aan zijn staatsbezoek bij koningin Beatrix.

Willem-Alexander ziet kansen voor betere samenwerking op het gebied van landbouw, vertelde hij de Japanse media, zo meldde persbureau Kyodo. Ook hoopte hij dat kleine bedrijven in beide landen ook met elkaar in contact komen en gaan samenwerken. Met Máxima keek hij uit naar het staatsbezoek, zijn eerste buiten Europa.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen