Máxima En Willem Alexander Foto 5

Willem-Alexander: de liefde of de troon

Het was nogal een heisa toen bekend werd dat Willem-Alexander zou gaan trouwen met Máxima Zorreguieta. Een nieuwe documentaire duikt er nog eens in.

BNNVARA komt vanaf 31 januari met een vierdelige documentaireserie waarin de politieke twijfel in 2001 rondom het toen aangekondigde huwelijk van Willem-Alexander en nader wordt belicht. De Eerste en Tweede Kamer moeten volgens de grondwet toestemming geven voor een huwelijk van leden van het Koninklijk Huis, maar het was destijds onzeker of de politiek akkoord zou gaan.

Dictatuur

Dat kwam doordat de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, tussen 1976 en 1981 deel uitmaakte van de Argentijnse dictatuur. Het leidde volgens de documentaire bijna tot een ‘constitutionele crisis’, waarin Willem-Alexander voor de keuze had gestaan: of de liefde of de troon.

In de serie wordt de situatie nu gereconstrueerd aan de hand van interviews en archiefmateriaal. Maar ook komen vertrouwelijke en volgens de omroep geheime documenten van onder meer besprekingen in het Catshuis en het Torentje aan bod.

Bron: ANP