Willem-Alexander bij nationale herdenking bij Indisch Monument

Op 15 augustus zal koning Willem-Alexander aanwezig zijn bij de nationale herdenking van de Japanse capitulatie in 1945. De herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag zal vanwege coronamaatregelen een andere invulling krijgen dan voorgaande jaren. De organisatie zal volgende maand hier meer bekend over maken.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor Nederlands-Indië. De slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zullen tijdens de herdenking worden herdacht.

‘Geef kleur aan je verleden,’ dat is het thema van dit jaar. “Nu het een mensenleven geleden is en er steeds minder ooggetuigen zijn, lopen we het risico dat de oorlog wordt als een oude zwart-wit familiefoto: een plaatje van lang geleden met onbekende gezichten die ons weinig zeggen”, licht de organisatie toe. “Maar de achterliggende verhalen en ervaringen mogen niet worden vergeten. Wij moeten erover blijven vertellen, de oude foto’s levend houden door ze in te kleuren. Met de herinneringen van ooggetuigen zelf, maar ook met de ervaringen van hun kinderen en kleinkinderen, inmiddels 2 miljoen Nederlanders.”

15 augustus zal de herdenking live te volgen zijn op televisie. Ambassadeurs, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en leden van het kabinet komen ieder jaar. De koning komt elke vijf jaar.

Lees ook:

De Nationale Dodenherdenking in Amsterdam en die op de Waalsdorpervlakte hebben wij elkaar 6,6 miljoen tv-kijkers getrokken. In Amsterdam gaf Willem-Alexander op een verder vrijwel lege Dam een prachtige toespraak.

Miljoenen mensen keken naar Willem-Alexander op de lege Dam

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen