Koning Bezoekt Covid 19 Nazorgpoli Radboudumc (rotapool)

Willem-Alexander bezoekt nazorg-poli corona

Het Radboudumc Dekkerswald in Groesbeek ontving vanochtend hoog bezoek. Daar kwam Willem-Alexander horen hoe het zowel herstellende corona-patiënten als zorgmedewerkers vergaat, op een zogeheten nazorg-poli.

De koning vernam onder meer dat er zelfs nu nog patiënten worden behandeld die in de eerste golf besmet raakten. Veel mensen hebben na een coronabesmetting nog lange tijd zorg nodig of herstellen niet zonder hindernissen. De schatting is dat in Nederland enkele tienduizenden Nederlanders kampen met langdurige klachten, na een besmetting.

3 patiënten gingen in gesprek met Willem-Alexander. Ze vertelden hem over hoe ze het afgelopen jaar beleefd hebben. Sommige patiënten blijven naast lichamelijke klachten ook last houden van angstgevoelens en depressie. Onder meer patiënt Giovanni Agrippino (51) vertelde dat hij na 4 weken op de intensive care te hebben gelegen, nog altijd de gevolgen van de besmetting ondervindt. En gezondheidseconoom Marjanne Piena (30) hoefde nooit het ziekenhuis in, maar kampt nog steeds met een gebrek aan energie en grote vermoeidheid.

Uiteraard sprak hij ook met zorgverleners, zoals een longarts, klinisch psycholoog en een fysiotherapeut. Het team concludeert dat corona-patiënten vaak hele andere nazorg nodig hebben dan mensen met andere longklachten. “Overbelasting is een veel voorkomend probleem omdat mensen te snel weer aan de slag willen, maar hun lichaam daar nog niet klaar voor is”, aldus intensivist Laurens Bisschops. Afsluitend was er een korte gespreksronde met wetenschappers en de koning. Ook hierbij stond de nazorg centraal.

LEES OOK:

Deze Nederlandse prinses is vandaag 55 jaar!

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Instagram @koninklijkhuis

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen