Weekendtip: bezoek het Koninklijk Paleis Amsterdam

Heb je nog geen weekendplannen? Bezoek dan eens het Koninklijk Paleis Amsterdam, dat al tijdens de bouw het Achtste Wereldwonder werd genoemd.

Dit compliment sloeg niet alleen op de schoonheid en afmeting van het Paleis, maar gold ook voor de werkzaamheden. Voor de bouw werden 13.659 palen van 12 meter de grond in geheid. Ondertussen reisden agenten door Europa om materiaal te kopen: zandsteen uit Duitsland, wit marmer uit Italië, zwarte, groene en rode hardsteen uit Zweden en België, eikenhouten balken uit Schotland en leistenen uit Engeland. Ruim 350 jaar later is het nog steeds te bewonderen.

Ontvangstpaleis van de koning

Als ontvangstpaleis wordt het gebruikt tijdens staatsbezoeken, voor de nieuwjaarsrecepties van de Koning en voor andere officiële koninklijke ontvangsten. Tijdens een staatsbezoek biedt de Koning het bezoekende staatshoofd logies en een staatsbanket aan op het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ook vindt er jaarlijks de uitreiking van de Erasmusprijs, de Zilveren Anjer, de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de Prins Claus Prijs plaats. Het gebouw speelt tevens een prominente rol in koninklijke huwelijken en de troonswisseling.

Bron: Koninklijk Paleis Amsterdam. Beeld: Koninklijk Paleis Amsterdam

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen