Video toespraken en toost bij staatsbanket

Koning Willem-Alexander heeft donderdagavond in zijn tafelrede bij het staatsbanket in het Elysée tegenover president François Hollande ,,opnieuw onze verbondenheid” bevestigd met Frankrijk. Dit vanwege de ,,diepe wonden” die vorig jaar zijn geslagen door de terroristische aanslagen.

 

http://www.dailymotion.com/video/x3x0s15_toast-lors-du-diner-d-etat-en-l-honneur-du-roi-et-de-la-reine-des-pays-bas_news#tab_embed

 

 

Koning Willem-Alexander heeft in zijn tafelrede bij het staatsbanket in het Franse Elysée stilgestaan bij de aanslagen in Parijs van afgelopen november.

"Wij weten dat er diepe wonden zijn geslagen en dat u, samen met vele anderen in uw land, het uiterste doet om de veiligheid te waarborgen en de vrijheid te beschermen. Laten wij vandaag samen opnieuw onze verbondenheid bevestigen en opnieuw helder maken dat wij geloven in de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Laten wij trots zijn op onze Europese cultuur in al haar verscheidenheid, en op onze manier van leven", sprak de koning.

Ook sprak hij over de vluchtelingencrisis. "Alleen samen kunnen wij die uitdaging het hoofd bieden'', benadrukte de koning. "Daarbij moeten we over de grenzen van Europa heen kijken. Onze veiligheid is verweven met de veiligheid van mensen in regio's om ons heen.''

'Veel te lang geleden'

De aanslagen in Parijs kwamen vanmiddag ook aan de orde bij het bezoek van het koninklijk paar aan de Nederlandse gemeenschap. De ontmoeting vond plaats in de Salle des Lustres van Hôtel Potocki, een voormalig stadspaleis waar de Franse kamer van koophandel en industrie is gevestigd.

De koning hield daar een toespraak waarin hij zei dat het veel te lang heeft geduurd voordat er weer een staatsbezoek is afgelegd aan Frankrijk. Het laatste bezoek was 25 jaar geleden.

"Dat is veel te lang geleden voor zo'n belangrijk land als Frankrijk", sprak de koning. "Samen staan we in het hart van Europa en we staan voor dezelfde waarden. Daarom voelden we ons ook zo geraakt door de aanslagen hier in Parijs."

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen