Veertig jaar geleden werd Beatrix koningin

Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat koningin Juliana op haar 71e verjaardag aftrad en de kroon overdroeg aan haar dochter Beatrix. In Amsterdam waren er op die dag felle protesten van onder meer krakers. Onder het motto ‘Geen woning, geen kroning’ wilden de demonstranten naar het paleis en de Nieuwe Kerk waar Beatrix zou worden ingehuldigd om te protesteren.

De toen 42-jarige Beatrix wilde het echter anders aanpakken dan haar moeder. Ze werd daarin gesteund door haar echtgenoot prins Claus. Beatrix wilde het ambt zijn waardigheid teruggeven en zette mede daarom een nieuwe hoforganisatie neer die de tand des tijds kon doorstaan. Toen Willem-Alexander in 2013 koning werd, heeft hij die organisatie in grote lijnen in zijn geheel overgenomen.

Beatrix introduceerde een meer zakelijk koningschap, waardoor ze een tijdje gezien werd als wat afstandelijk. Het eindoordeel over haar regeertijd was uiteindelijk positief. Ze was 33 jaar onze koningin en haar zoon Willem-Alexander heeft ook een hoog rapportcijfer waar ze trots op kan zijn.

Lees ook:

Toen rapper Ali B. gisteren een verpleeghuis bezocht en het Wilhelmus wilde afwikkelen, kon hij niet alle woorden meer boven water halen. Gelukkig schoot de jongere broer van de jarige koning te hulp.

Ali B. vergeet tekst Wilhelmus en krijgt hulp van Constantijn

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen