Germany Netherlands Royalty

Vandaag begint het staatsbezoek aan Noorwegen

Het zal je vast niet zijn ontgaan, na Duitsland afgelopen zomer en een flitsbezoek aan Abu Dhabi en Dubai, is ons koningspaar vanaf vandaag op staatsbezoek in Noorwegen. Een kort overzicht van wat we kunnen verwachten.

Dinsdag, woensdag en donderdag zijn ervoor uitgetrokken. De eerste twee dagen is koning Harald gastheer, op de derde dag neemt kroonprins Haakon het stokje over. Centraal staan steeds thema’s als klimaatverandering, samenwerking en duurzaamheid.

Dinsdag:

Máxima en Willem-Alexander beginnen hun bezoek in Oslo, waar ze op het koninklijk paleis ontvangen worden door Harald en Sonja en ook Mette-Marit. In het paleis wordt gezamenlijk geluncht. Later op de dag legt Willem-Alexander een krans bij het Nationale Monument. En ’s avonds is er een staatsbanket. Aangeboden door Harald en een moment waarbij zowel de Noorse als onze eigen koning een korte toespraak houden.

Woensdag:

Máxima en Willem-Alexander bezoeken onder meer een bijeenkomst over mensenrechten in de Deichman-bibliotheek. Ze nemen ook een kijkje bij het transportschip Zr. Ms. Rotterdam, om te praten over de defensiesamenwerking tussen Noorwegen en Nederland. En er is een gesprek gepland met minister-president Jonas Gahr Støre.

Donderdag:

Na twee dagen in en om Oslo, in Trondheim aan de beurt. Hier zal Haakon ons koningspaar ontvangen. Er staat een lunch op het programma met de burgemeester van de stad, plus een toespraak van Haakon. Erna worden een paar duurzame projecten bezocht.

Namens Nederland begeleidt (demissionair) minister Ben Knapen het bezoek aan Noorwegen. Hij is sinds 24 september minister van Buitenlandse Zaken.

Uiteraard houden we je op de hoogte van ontwikkelingen, nieuwtjes en foto’s zodra die worden gedeeld.

Een terugblik: Máxima en Willem-Alexander op staatsbezoek in Duitsland, afgelopen juli.

Germany Netherlands Royalty

LEES OOK:

3x Máxima in bijzondere zwarte ontwerpen

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA