Valentino tekent voor bruidsjurk

Een bruidsjurk van Valentino voor een Italiaanse bruid. Lili Rosboch von Wolkenstein bleef zaterdag dicht bij huis voor haar huwelijk in Rome met prins Amedeo van België. Ook de bruidssluier is gemaakt door de Italiaanse ontwerper die in 2002 ook de keuze was van Máxima Zorreguieta voor haar huwelijk met prins Willem-Alexander. Het diadeem dat de bruid droeg kwam uit de schatkist van de grootmoeder van de bruidegom, koningin Paola.

Over de titel van de bruid bestaat enige onduidelijkheid. Ze zou naar adellijk gebruik de titel van haar man mogen gebruiken, zoals ook de Nederlandse prinsessen dat doen. Maar in België ligt dat wat anders. Daar was het gebruik dat de regering de echtgenote van prinsen de titel van 'prinses van België' verleende, wat in 2003 voor het laatst gebeurde voor prinses Claire. Dat is nu niet gebeurd.

Officieel omdat België een demissionaire regering heeft die alleen 'lopende zaken' mag afhandelen en daar hoort de verlening van een prinsessetitel niet bij. Daarnaast speelt mee dat in Brussel wordt nagedacht of het wel zo verstandig is om de koninklijke familie verder te laten uitdijen. Dat is in Nederland, Noorwegen en Spanje nadrukkelijk niet gebeurd. Zo zijn de echtgenotes van de prinsen Friso en Constantijn niet zelf prinses geworden en hun kinderen geen prins of prinses. Ze mogen zich zo noemen, maar zijn het niet.

Andere titels

Lili kan desgewenst wel andere titels van Amedeo voeren, zoals aartshertogin van Oostenrijk-Este en prinses van Hongarije. Maar de bruid maakte zaterdag in de eeuwenoude Basiliek van de Heilige Maria in Trastevere niet de indruk daar op haar huwelijksdag mee bezig te zijn. In de snikhete kerk gaf ze een krachtig 'oui' op de vraag van kardinaal Danneels of ze de rest van haar leven met Amedeo verder wilde, en hij antwoordde al even vastberaden.

De meertalige mis, met teksten in het Frans en Italiaans en ook muziekstukken in het Engels en Duits, werd door 450 gasten bijgewoond. Hier en daar werd stiekem op een telefoon gekeken om het verloop te weten van de voetbalwedstrijd van het nationale elftal. Na afloop snelde een deel van de bruiloftsgasten ook snel naar de cafés rond het kerkplein om het laatste deel van de wedstrijd te volgen. De bede tijdens de mis van prinses Laetitia had niet geholpen. België verloor met 0-1 van Argentinië.

Bekijk hier een video van het huwelijk!

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen