Unieke Oranjeparels te koop

Veilinghuis Sotheby’s veilt op 13 mei een uniek collier bestaande uit parels uit de nalatenschap van Amalia van Solms. Zij was de echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647). De parels worden ter veiling aangeboden door de Duitse prins Eduard van Anhalt.

Royalty’s juwelenexpert Erik Schoonhoven: 'Parels die teruggaan tot de 17e eeuw zijn sowieso bijzonder. Als het dan ook nog Oranjeparels zijn is dat uniek. Frederik Hendrik en Amalia waren beroemd vanwege de bijzondere parels en diamanten die ze aankochten. Deze bevinden zich nog steeds in de Oranjecollectie, maar zijn ook bij andere vorstenhuizen terechtgekomen. Het opduiken van zo'n snoer parels is een hoogtepunt voor elke liefhebber van koninklijke juwelen.' 

Door de nauwe contacten tussen de Oranjes en de VOC kon Amalia van Solms de prachtigste Indiase parels verwerven. Twee van haar vier dochters, prinses Louise Henriette en prinses Henriette Catherine, ontvingen na de dood van hun moeder elk een collier met Oranjeparels. Door het huwelijk van Henriette Catherine met prins Johan Georg II van Anhalt-Dessau, kwam een dergelijk collier in de familie Van Anhalt terecht. Hun nakomeling Eduard, het huidige hoofd van de familie, laat het parelcollier nu veilen. De verwachte opbrengst is 120.000 tot 160.000 euro, maar dit zal meerdere keren over de kop gaan.