Koning Bezoekt Roeivereniging Willem Iii In Amsterdam

Uitreiking van koninklijke schilderprijs wordt groots gevierd

Volgend jaar viert de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst het 150-jarig bestaan en pakt dan extra groot uit. De uitreiking van de aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars door koning Willem-Alexander vindt in de zomer plaats en de tentoonstelling van hun werk wordt gecombineerd met een terugblik op werk uit de afgelopen jaren, zo maakte de organisatie bekend. In voorgaande jaren waren uitreiking en expositie meestal in oktober.

In 1871 werd de prijs ingesteld door koning Willem III en is daarna door al zijn opvolgers voortgezet. Dit jaar verliep de uitreiking door koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis in Amsterdam vanwege de coronacrisis anders dan gebruikelijk, maar het hof had alles op alles gezet om het evenement desondanks door te kunnen laten gaan. Een aantal kunstenaars van wie werk in het paleis werd getoond, was virtueel aanwezig en sprak via een videoverbinding met de koning.

Kunstenaars die in Nederland wonen en jonger zijn dan 35 jaar kunnen meedingen naar de prijs. Drie van hen worden jaarlijks door de koning – op voordracht van een jury – onderscheiden. Ze krijgen daarbij een geldprijs van 9000 euro. Inmiddels is de inzending voor de jubileumeditie geopend. De eerste jureringsronde is digitaal, en daarvoor kunnen kunstenaars tot 1 maart 2021 werk aanmelden.

LEES OOK:

Deze handige vaardigheid heeft koningin Silvia geleerd tijdens de pandemie

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.