Charlene 850x0 2

Uitgelegd: Kunnen onze prinsessen alles worden wat ze willen?

Willem-Alexander volgde in 2013 zijn moeder Beatrix op als koning. Wanneer hij besluit met pensioen te gaan, zal zijn oudste dochter Amalia het stokje van hem overnemen. Mocht er iets gebeuren waardoor dat niet kan, dan wordt het lijstje van de troonopvolgers afgegaan. Op nummer twee staat prinses Alexia en vervolgens prinses Ariane. Maar welke gevolgen heeft dat voor hen?

Van de prinsessen (en prinsen) die op de lijst van troonopvolging wordt verwacht dat ze een beetje letten op wat ze zeggen en doen. Ze moeten rekening houden met het koningshuis en hebben verplichtingen. Zo moeten ze ieder jaar verplicht op de foto en wordt er verwacht dat ze zwaaien op koningsdag. 

De prinsessen die op de ‘reservebank’ zitten, moeten zich dus gedragen alsof ze koningin zouden kunnen worden. Rick Evers legt uit dat ze bijvoorbeeld niet zomaar alles op sociale media mogen zetten. ‘‘Ook mogen ze niet zomaar iets geks roepen in het openbaar,’’ vertelt hij. ‘‘Dat is niet alleen omdat ze lid zijn van de koninklijke familie, maar ook omdat ze ooit misschien wel koning of koningin zouden kunnen worden.’’ De regels zijn echter niet voor iedereen zo streng. Hoe hoger je op de lijst staat, hoe meer er op je gelet wordt. 

Natuurlijk zijn er wel wat verschillen met de nummer één op de lijst en de rest. Amalia krijgt vanaf haar 18e verjaardag ieder jaar een salaris van maar liefst 1,5 miljoen euro. De andere prinsessen krijgen dat niet en moeten gewoon op zoek naar een betaalde baan. Klinkt misschien oneerlijk, maar ze hebben wel veel meer vrijheid dan Amalia. Ze kunnen iedere studie kiezen die ze willen en dus ook ieder beroep. ‘‘In principe kunnen de reserve-koninginnen alles worden wat ze willen,’’ legt Benjamin Kat uit in de video van het Jeugdjournaal. 

LEES OOK:

Mark Rutte gaat ontslag aanbieden bij koning Willem-Alexander

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.