Image (2)

Tweede Kamer wil meer onderzoek naar koninklijke familie

Het is nog onduidelijk welke rol de koninklijke familie heeft gespeeld in het onderzoek naar de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch. Om die reden wil de Tweede Kamer meer onderzoek. De Rijksrecherche moet dat gaan doen, staat in een motie van D66, die donderdag werd gesteund door verschillende partijen.

De Kamer wil ook alsnog alle informatie over de Argentijnse rechtshulpverzoeken en alle reisverslagen van politiemensen in deze zaak. Het kabinet moet dat voor 1 maart doen, vindt de Tweede Kamer. Justitieminister Ferd Grapperhaus weigert deze documenten te overhandigen en vindt nader onderzoek niet nodig. Hij ontraadde dan ook de motie.

Een commissie onder leiding van Ad Michielse concludeerde begin februari dat de overheid correct heeft gehandeld in het onderzoek naar Poch. Ook zijn arrestatie in Spanje kon door de beugel, waarna hij werd uitgeleverd aan Argentinië. De piloot werd ervan verdacht dat hij in de jaren tachtig zogeheten dodenvluchten had uitgevoerd, waarbij tegenstanders van het regime boven zee uit vliegtuigen werden gegooid. Na jaren voorarrest werd hij vrijgesproken. Het hoger beroep loopt nog.

Ook meldde de commissie dat er een telefoontje is gepleegd naar de Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust, dat bemiddelde bij contacten met Spanje. Een vrouw claimde te bellen namens kringen rond de Oranjes. Het onderzoek naar Poch was op dat moment nog bij weinig mensen bekend. De belster vond de situatie pijnlijk voor toen nog prinses Máxima, wiens vader destijds deel uitmaakte van het regime. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt extra onderzoek nodig, omdat “deze schijn van inmenging moet worden weggenomen, in het belang van de reputatie van het koninklijk huis en in het belang van onze onafhankelijke rechtsstaat.”

LEES OOK:

Bijzonder: Intieme documentaire over Belgische koningin in de maak

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen