Staldepartement met Crème Calèche naar Duitsland

Het Koninklijk Staldepartement van koning Willem-Alexander schittert vandaag op paardensportevenement CHIO in het Duitse Aken. Nederland is dit jaar het partnerland van het evenement en brengt daarom dit jaar op de openingsavond een aantal bijzondere koninklijke rijtuigen mee. Én het koningspaar, meldt tv-zender WDR.

Maar de RVD laat weten dat het koningspaar – anders dan de promo van de West-Duitse zender WDR meldt – niet aanwezig zal zijn op het evenement. De omroep zendt de opening van CHIO vanaf 20.00 uur rechtstreeks uit. Dan zal onder meer de Crème Calèche, een open rijtuig dat koningin Emma haar dochter Wilhelmina schonk voor haar inhuldiging in 1898, de sier maken. Ook de Gala-Glas-Berline is meegekomen, een gesloten berline – dat zijn naam dankt aan de stad Berlijn – dat voor de gelegenheid van het huwelijk van prinses Margriet met Pieter van Vollenhoven van extra ramen werd voorzien. Sindsdien werd de koets gebruikt voor Prinsjesdag, eerst voor het vervoer van Pieter en Margriet, tegenwoordig reizen prins Constantijn en prinses Laurentien ermee van Noordeinde naar de Ridderzaal en weer terug.

Oranjeshow op de Markt

Op de driehoekige Markt van Aken liet het Staldepartement – voor het oog van duizenden belangstellenden – maandagavond al wat van zich zien. Een aantal rijtuigen, een kapel en een bereden ere-escorte maakten daar deel van uit. Oberbürgermeister Marcel Philipp noemde het 'een feest onder vrienden', waarbij ook Theo Bovens, gouverneur van de provincie Limburg, aanwezig was. De aanwezigheid van het Koninklijk Staldepartement betekent wellicht wel een teleurstelling voor de bezoekers van de Stallen op dinsdag en woensdag, omdat enkele prominente rijtuigen in Duitsland zijn. Het pronkstuk uit de Koninklijke Verzamelingen, de Glazen Koets, staat er echter wel, omgeven door tal van andere rijtuigen.

 

De Gala-Glas-Berline begin januari voor het 50-jarig huwelijksfeest van Pieter en Margriet

Prinses Margriet en prinses Christina reisden per Crème Calèche naar de Ridderzaal

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen