Ridderzaal wordt nóg een keertje overgeslagen

Net als in 2020 wordt de troonrede dit jaar niet in de Ridderzaal uitgesproken. Het toneel daarvoor is wederom de Grote Kerk, ook in Den Haag.

Iedere derde dinsdag in september is het hoeden kijken en afwachten wat onze bewindslieden over het komende financiële jaar te melden hebben. Al lekt een flink deel van de Miljoenennota steevast vóór de bewuste dag uit. De troonrede, uitgesproken door de koning, vindt traditiegetrouw plaats in de Ridderzaal, op het Binnenhof.

Vanwege de coronamaatregelen kon dat vorig jaar echter niet, er was te weinig ruimte om het toch al versoberde gastenbestand op voldoende afstand plaats te bieden. Er werd uitgeweken naar de Grote Kerk, ook in de hofstad. Daar wordt dit jaar opnieuw voor gekozen, met een kleine ’tenzij’.

En die ’tenzij’ is dat wanneer de situatie het tóch zou toelaten en de maatregelen dermate versoepeld zijn in september, alsnog kan worden gekozen voor het Binnenhof – en dus de Ridderzaal. Dit geven Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp en Eerste Kamer-voorzitter Jan Anthonie Bruijn aan.

Op een eerdere Prinsjesdag droeg Máxima een prachtige okergele jurk van Claes Iversen. Ze had de jurk eerder gedragen – en deze was toen een paar tinten feller geel! – tijdens het ontvangst van het Jordaanse koningspaar in ons land.

Prinsjesdag 2020 Jurk Máxima Anp

LEES OOK:

4x geheimpjes van de royals

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP