Naamloos

Restauratieplan Paleis Soestdijk verschijnt als boek

De omvang van het restauratieplan voor Paleis Soestdijk is behoorlijk groot. Vandaag is er zelfs een boek verschenen met de naam ‘Een iconisch monument in transitie’ over de plannen. Via de website van het paleis kan de uitgave worden ingezien en gedownload.

Ben Verfürden, directeur van Hylkema Erfgoed Advies en Ontwerp, heeft het restauratieplan opgesteld. In een interview met RTV Utrecht sprak hij vandaag van een ‘eervolle onderneming’. Hij liet weten dat het nog niet makkelijk zal zijn om goede restaurateurs te vinden vanwege de in verschillende zalen van het paleis gebruikte technieken. Verfürden hoopt in ieder geval volgend jaar te kunnen beginnen.

Het uitgangspunt bij de aanpak en nieuwe bestemming van de historische, maar verwaarloosde voormalige woning van koningin Juliana is “om het landgoed in samenhang te ontwikkelen, zodanig dat het unieke karakter van het ensemble onaangetast blijft.” Dat is een gigantische klus want er staan in totaal 23 monumentale gebouwen (16.000 m²) op het landgoed. Het paleis alleen al heeft circa 170 kamers en een omvang van 9000 m².

Op het terrein komen tientallen woningen, horeca en een hotel om alles te kunnen financieren. Daarover echter wordt nog gestreden, al werd in maart door de verschillende betrokken partijen waaronder de provincie Utrecht en de gemeente Baarn een akkoord bereikt over de plannen. Er is nog weerstand in de gemeenteraad van Baarn.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen