Koningspaar Sluit Eerste Halfjaar Af Met Fotosessie

Rechter Duitsland velt oordeel over verspreiding Griekenland-foto’s

Een rechter heeft besloten dat de Duitse krant Bild zich te houden heeft aan het vandaag gevelde oordeel over de verspreiding van vakantiefoto’s van Willem-Alexander en Máxima, afgelopen zomer.

Dat houdt in dat de foto’s niet verspreid mogen worden. Het gaat om de augustus-foto’s van onze koning en koningin. Ze kwamen toen in opspraak, omdat ze geen afstand hielden van een restauranteigenaar, op een foto. Bovendien droegen ze niet steeds een mondkapje. Het deed destijds wat stof opwaaien en aangezien ook onze oosterburen smullen van koninklijke vakanties, bruiloften en verhalen dook Bild er algauw bovenop. Maar ook foto’s van het vakantievierende stel in badkleding en aan boord van een boot werden genomen en verspreid.

De rechter oordeelt dat het door Bild aangevoerde argument niet zwaarder weegt dan het gegeven dat het gaat om een privéaangelegenheid. Dat zijn vakanties van de Nederlandse royals namelijk per definitie, er mogen niet zomaar foto’s gemaakt en/of verspreid worden. Bild probeerde het van de andere kant in te steken: de beelden zwengelen een maatschappelijke discussie aan. Het zou het ‘maatschappelijk belang’ dienen. Toch legt de uitgever van de krant zich bij het vonnis neer. Waarschijnlijk ook omdat bij verdere verspreiding een boete van 250.000 euro opgelegd kan worden.

Het gaat dus niet om (eventuele) foto’s van onze koninklijke familie in Griekenland in de herfstvakantie. Dat zorgde voor nog meer tumult. En deed Willem-Alexander zelfs besluiten openlijk zijn excuses aan te bieden voor de beslissing. Hij en Máxima keerden kort na de ontstane ophef terug naar Nederland. Later bleek dat oudste dochters Amalia en Alexia wél nog een paar dagen in Griekenland waren gebleven.

Koningsdag Op Paleis Huis Ten Bosch

LEES OOK:

Column Marc: koning Carlos van Spanje?

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA, Instagram @koninklijkhuis