Prinses Beatrix opent koninklijke tentoonstelling in Kunstmuseum

Prinses Beatrix opent op vrijdagmiddag 20 maart de tentoonstelling Koninklijk Blauw in het Kunstmuseum in Den Haag.

Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De tentoonstelling is het eerste eerbetoon van het Haagse museum aan het Royal Delft. Het blauwwitte aardewerk waar Nederland bekend om staat.

De expositie is een samenwerking tussen het Kunstmuseum met het nationaal museum Paleis Het Loo. Er zijn bruiklenen te zien uit de collecties van het Paleis Het Loo, het Rijksmuseum, Museum Prinsenhof Delft en vele internationale musea. De collecties brengen voor de eerste keer het Delfts aardewerk samen uit de periode van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart. Pronkstukken van de tentoonstelling zijn twee Delfts blauwe bloemenvazen in de vorm van Willem III en Mary. Ze bleven 40 jaar lang in privécollecties van elkaar gescheiden, maar waren in 2015 herenigd in het Kunstmuseum.

Ook zullen er moderne kunstwerken te zien zijn. Zoals het staatsbanketservies Blossom Panache uit 2017 en een installatie geïnspireerd op wandbespanningen voor de Blauwe Salon van Paleis Huis ten Bosch uit 2019. Liefhebbers kunnen de tentoonstelling bezoeken van 21 maart tot en met 16 augustus.