Image 31

Prinses Beatrix na maanden weer aan het werk

De 83-jarige prinses Beatrix heeft voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer een digitaal ‘bezoek’ afgelegd. Samen met prinses Mabel, die vanuit Londen inbelde, zag ze hoe virtueel de Prins Friso Ingenieursprijs werd uitgereikt aan David Fernandez Rivas, associate professor aan de Universiteit Twente en oprichter van InkBeams en BuBclean.

Fernandez Rivas won zowel de jury- als de publieksprijs en krijgt het bijbehorende beeldje thuis opgestuurd. De andere twee genomineerden waren Abeje Mersha (professor Unmanned Robotic Systems bij Hogeschool Saxion), en Rob Dijcker (teamleider en senior projectleider Circular Solutions bij Witteveen+Bos).

Prinses Mabel feliciteerde, mede namens Beatrix, de drie finalisten vanwege hun “indrukwekkende prestaties, zowel technologisch als maatschappelijk”. “Het ingenieursvak is niet iets voor nerds die in achterkamertjes zitten. Helemaal niet. Mijn man kon zich daar ook altijd druk om maken”, zei ze. Het werk van ingenieurs is cruciaal en er zou volgens haar wel wat meer oog voor mogen zijn. “Het is heel belangrijk dat er mensen zijn die technologische oplossingen bedenken voor problemen waar we in de wereld en als mensheid mee te maken krijgen. Er zou meer aandacht voor het vak moeten zijn.”

Sinds 2015 wordt de Prins Friso Prijs uitgereikt door het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI), de beroepsvereniging voor ingenieurs in Nederland. Het is in het leven geroepen om onderscheidende beroepsgenoten een podium te bieden. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. De naam van de prijs komt van prins Friso, die in 2013 overleed. Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en lid van KIVI. Sinds de instelling van de ingenieursprijs waren Friso’s moeder prinses Beatrix en weduwe prinses Mabel elk jaar van de partij.

LEES OOK:

Zien: Eloise gaat voor het eerst stemmen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen