Primeurs voor prinsesjes op Koningsdag

De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane hebben woensdag in Zwolle voor het eerst deelgenomen aan het hele programma van Koningsdag. Alexia, die in februari in Lech haar bovenbeen brak, trok af en toe wat met haar been, maar legde ook tot eigen tevredenheid de hele route af.

Er was nog een primeur. De prinsesjes gaven ook hun eerste televisie-interviews. Amalia wist al dat een lid van het koningshuis geen voorkeuren uitspreekt, maar jongste zus Ariane had ook een diplomatiek oplossing voor de vraag wat ze het leukst had gevonden. "Alles", was het antwoord waarmee ze niemand teleurstelde.

Het koningspaar stond zelf ook de televisie te woord, een noviteit die vorig jaar in Dordrecht is ingevoerd. Koningin Beatrix had op Koninginnedag het liefst helemaal geen camera's in haar buurt, en zeker geen microfoons, maar haar zoon en zijn vrouw maakten ook in Zwolle tijd om een aantal vragen te beantwoorden over het koude weer, de veiligheid en de sfeer in de Overijsselse hoofdstad.

Er was in het twee uur durende programma, dat slechts een kwartier uitliep, weinig gelegenheid voor de Oranjes om zelf aan activiteiten deel te nemen. Alleen op het Rodetorenplein, waar de sport zich presenteerde, was er een mogelijkheid. ,,Ik wilde graag volleyballen", verklaarde prinses Laurentien nadat ze, hoge hakken niettegenstaande met man Constantijn aan het beachvolleybal had deelgenomen.

De prinsesjes hadden op het plein vooral aandacht voor de paarden, de oudere generatie prinsen klopten aan bij schaatscoryfee Erben Wennemars om wat schaatsslagen te oefenen. "Hoe kan dat nu, de hele winter is het warm en nu aan het einde van april is het zo koud", wilde prins Maurits weten. Zijn winterondergoed hield niet alle kou tegen. Voor het boottochtje wilde hij graag even zijn jas hebben.

Rapper Typhoon kreeg de bekroning op zijn enthousiaste slotshow: zoals hij wenste kreeg hij de hele koninklijke familie aan het dansen, hupsen en springen. Burgemeester Henk Jan Meijer roemde na afloop het ,,ongelooflijk enthousiasme". De koning beleefde naar eigen zeggen zijn warmste Koningsdag ooit.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen