Pieter van Vollenhoven 75 jaar

Pieter van Vollenhoven viert woensdag zijn 75e verjaardag buiten Nederland. De afgelopen dagen heeft de schijnbaar onverwoestbare smaakmaker van de koninklijke familie al tal van felicitaties ontvangen.

Op Koningsdag afgelopen zaterdag werd hij in De Rijp en Amstelveen apart toegezongen en kreeg hij uit het publiek cadeautjes aangereikt. Volgens Pieter zou het wel eens de laatste keer geweest kunnen zijn dat hij met zo’n grote afvaardiging van de familie acte de presence gaf op de nationale feestdag. Die werd door zijn neef koning Willem-Alexander bij zijn aantreden 3 dagen verplaatst, van 30 april naar 27 april.
Dat besluit had meteen ook gevolgen voor ‘oom Pieter’ want die is immers jarig op 30 april. Een heel koninklijk leven lang heeft Pieter zijn verjaardag moeten ‘delen’. Eerst met zijn schoonmoeder Juliana die zijn geboortedag deelde en daarna met schoonzus Beatrix die vasthield aan die datum voor de viering van Koninginnedag.
Dat betekende dat Pieter bij de bezoeken in het land steevast werd meegenomen in de felicitaties en dat hij op zijn eigen verjaardag eigenlijk nooit ‘vrij’ was. Volgens Pieter zal hij daarom misschien pas volgend jaar ervaren hoe het voelt om zijn verjaardag niet meer te hoeven delen met 17 miljoen landgenoten.
Dit jaar deed hij echter nog dapper mee, al liet zijn enkel hem halverwege in de steek en moest hij een stukje van het parcours in Amstelveen overslaan. Het kon de pret niet drukken, aldus Pieter want op Koningsdag was zijn gezin compleet aanwezig, inclusief dappere zoon prins Bernhard die er net een half jaar keihard vechten tegen kanker op had zitten. "Het is een feest”, aldus Pieter.
Dat hij 75 jaar wordt, betekent niet dat het tijd wordt om op werkgebied het marstempo aan te passen. "De ruststand past mij niet zo”, zei hij daarover openhartig. Zijn secretariaat levert een duizelingwekkende lijst met activiteiten en bezigheden. Van natuurbehoud tot monumentenzorg, verantwoordelijkheid voor veiligheid van burgers en het bepleiten van een betere grondslag voor het Koninkrijk, tot het adviseren van Polen en België over het opzetten van een Onderzoeksraad voor Veiligheid en het bespreken met de Kamer van een betere klokkenluidersregeling.
Er zijn passie en dadendrang, die op de ministeries niet altijd welwillend worden bekeken. Pieter van Vollenhoven heeft in oktober zijn geluid versterkt door ook op Twitter actief te worden en daar vrijelijk zijn mening en kritiek te spuien. Veel volgers heeft hij nog niet, maar dat is een kwestie van tijd.