VIDEO: Paleis Noordeinde opent deuren voor duizenden bezoekers

Paleis Noordeinde opent zaterdag voor het eerst deze zomer de deuren voor het publiek. Op de eerste dag van verkoop eind juni zijn alle 2500 toegangsbewijzen meteen uitverkocht zodat het een drukke dag wordt in het paleis, al hebben de bezoekers zelf een tijd moeten kiezen voor hun visite.

Het is het derde jaar dat koning Willem-Alexander het publiek een kijkje laat nemen in zijn kantoor. Zijn werkkamer en die van koningin Máxima zijn overigens niet opengesteld, maar wel de zalen die in het bijzonder worden gebruikt voor ontvangsten, lunches en diners. Ook de Putti-kamer, zo genoemd naar de naakte engeltjes op de wandbespanning, waar het wekelijks overleg plaatsvindt van het koningspaar en hun staf, is te bezichtigen.

De kwetsbare Indische zaal, ingericht met beeldsnijwerk uit heel Indonesië, is alleen door de deuropening te bekijken. Maar een aantal onderdelen wordt in een aparte presentatie uitgelicht, zodat bezoekers de kunstnijverheid dit keer wel van dichtbij kunnen bestuderen en bewonderen.

Paleis Noordeinde is ook de komende drie dagen nog open. Alle kaarten zijn echter uitverkocht. Voor de Koninklijke Stallen, die vanaf 1 augustus een aantal middagen open gaan, zijn via deze website nog wel kaarten te koop.