Oranjes nauw verbonden met Mandela

Het is nog niet bekend wie van de koninklijke familie in Zuid-Afrika de uitvaart bijwoont van de donderdag op 95-jarige leeftijd overleden oud-president en Nobelprijswinnaar Nelson Mandela. Het is nog te vroeg om daar mededelingen over te doen.

De Oranjes onderhielden jarenlang goede banden met Mandela en zijn echtgenote Graça Machel, eerder weduwe van de president van Zuid-Afrika’s buurland Mozambique. De aanwezigheid van Mandela en zijn vrouw bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in 2002 was een blijk van die goede verstandhouding.

Willem-Alexander vertegenwoordigde Nederland op 10 mei 1994 bij de inauguratie van Mandela, die daarmee de eerste zwarte president werd van Zuid-Afrika. Mandela was daarvoor al op bezoek geweest in Nederland. Enkele maanden na zijn vrijlating uit een gevangenschap van 27 jaar kwam hij in juni 1990 op bezoek en werd hij ook ontvangen door koningin Beatrix en prins Claus.

Historisch staatsbezoek

Koningin Beatrix, prins Claus en prins Willem-Alexander reisden in 1996 voor een historisch staatsbezoek naar Zuid-Afrika, waar ze te gast waren bij president Mandela. Drie jaar later beantwoordde Mandela de visite met een tegenbezoek. De koningin verleende hem de Orde van de Gouden Leeuw van Nassau, een orde die slechts bij hoge uitzondering wordt verleend.

In 2002 was Mandela niet alleen voor het huwelijk van Willem-Alexander in Nederland. Hij kwam dat jaar ook naar Middelburg voor de uitreiking van de Four Freedoms Award, waarbij de koninklijke familie weer royaal present was, inclusief de deels in Zuid-Afrika wonende prinses Irene. Koningin Beatrix ging in 2003 privé naar Johannesburg voor de viering van Mandela’s 85e verjaardag.

Mandela ontmoette in 2004 prinses Mabel tijdens het Wereld Aidscongres in Bangkok en loofde haar voor haar inspanningen. Enkele jaren later werd Mabel directeur van de door Mandela bijeengebrachte groep wijze oud-staatslieden, The Elders. De prinses reageerde donderdagavond via Twitter op het overlijden: ''Laten we Nelson Mandela eren door te leven in de geest van de vele lessen die hij ons heeft geleerd''.