Mabel Van Oranje Lanceert Girls Not Brides

Om deze reden treedt Mabel terug bij Girls Not Brides

In de loop van het jaar stopt prinses Mabel als voorzitter van de raad van bestuur van het door haar opgerichte Girls Not Brides. Dat heeft de organisatie die wereldwijd strijdt tegen kindhuwelijken vrijdagmiddag gemeld. Mabel gaat aan de slag als een zogenoemde Global Champion, een soort ambassadeur van Girls Not Brides.

Het is volgens de prinses na tien jaar tijd om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Zodra een opvolger is gevonden, zal Mabel terugtreden uit haar functie. De 52-jarige Mabel werd zich bewust van het onderwerp kindhuwelijken toen ze nog werkte voor The Elders, de door de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela opgezette groep van ‘wijze staatslieden’. “Ik was geschokt dat een probleem dat zo groot is en zulke ernstige gevolgen heeft, heel weinig aandacht kreeg”, aldus Mabel in een toelichting op haar vertrek. “Het werd al snel duidelijk dat het bereiken van een belangrijke verandering een nauwere samenwerking vereiste tussen maatschappelijke organisaties, regeringen, VN-agentschappen, donoren en religieuze en traditionele leiders.”

Om deze reden is Girls Not Brides opgericht. In haar rol als pleitbezorger voor het beëindigen van kindhuwelijken heeft ze naar eigen zeggen veel bereikt. “Het beëindigen van kindhuwelijken is nu als doel verankerd in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties”, noemde ze als één van de hoogtepunten in de strijd. Mabel wordt net als onder anderen aartsbisschop Desmond Tutu en Graça Machel Global Champion. “Ik kijk ernaar uit om mijn bijdragen aan de beëindiging van kindhuwelijken voort te zetten in een nieuwe hoedanigheid.”

LEES OOK:

Zo vroeg Willem-Alexander Máxima ten huwelijk

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.