Koning Bezoekt Roeivereniging Willem Iii In Amsterdam

Oei, vertrouwen in W.A. fiks gekelderd

Het tv-programma Nieuwsuur zocht uit hoeveel vertrouwen Nederlanders momenteel nog hebben in Willem-Alexander. De laatste keer dat dit gepeild werd, was in april. Het verschil met nu is toch wel erg groot.

Er wordt weleens vaker onderzocht en gepeild hoeveel vertrouwen een doorsnede van een samenleving heeft in een politicus, staatshoofd of (andere) royal. In dit geval wilde Nieuwsuur weten of de recente beslissingen van onze koning het vertrouwen in hem hadden doen afnemen.

Dat blijkt inderdaad het geval. Onderzoeksbureau Ipsos zocht namens het programma uit dat in april nog 76% ’tamelijk veel’ vertrouwen had in Willem-Alexander, is dat nu nog maar 47%. Een hele fikse daling dus.

Het kan goed samenhangen met de beslissing van de koning en zijn gezin om tegen alle adviezen in tóch naar een vakantiebestemming te vliegen, afgelopen oktober. Driekwart van de ondervraagden onderstreept dit inderdaad als onhandig. Verder denkt 70% dat het schadelijk is geweest voor zijn imago en dat van de gehele koninklijke familie.

Als enigszins positieve tegenhanger, denkt eveneens zo’n 40% van de respondenten dat het koningspaar wel solidair is geweest.

Willem-Alexander en Máxima keerden met Ariane na alle ontstane ophef over hun vakantie snel terug naar Nederland. Er werd zelfs een videoboodschap opgenomen om berouw en inzicht te tonen.

Netherlands Royalty

LEES OOK:

Meghan en Harry willen hun Megxit-deal graag verlengen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld ANP