Prinsjesdag: Koning Spreekt Troonrede Uit

Nieuwtje: W.A. sprak vanochtend met kamervoorzitter Arib

Een telefoontje dat wellicht ook niet kon uitblijven. Onze koning heeft gebeld met Khadija Arib, voorzitter van de Kamer. Ze spraken samen over de ongekende situatie die is ontstaan rond de samenstelling van het nieuwe kabinet.

Het telefoongesprek vond vanochtend plaats. Zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. De formatie van een nieuw kabinet is natuurlijk vrij ernstig vertraagd en in de knoop gekomen door de recente gebeurtenissen, met eerste én tweede set verkenners, de ‘Omtzigt’-aantekening en de bevragingen aan het adres van premier Rutte over wat hij nu wel en niet besproken heeft.

Willem-Alexander is trouwens kort na de verkiezingen ook gebeld door Arib. Het is één van haar taken om met enige regelmaat met hem te spreken over de actuele stand van zaken, in de Kamer. Enkele christelijke partijen opperden de afgelopen dagen om Willem-Alexander als verkenner aan te stellen. Vóór hem deed moeder Beatrix dit – al was er geen sprake van de officiële titel of rol ‘verkenner’ destijds, het was meer een gebruik geworden.

Inmiddels zoekt Den Haag naar een verkenner die enige afstand heeft of kan bewaren tot de partijen. Het is vooralsnog niet bekend wie dit gaat zijn.

Een archieffoto van Willem-Alexander en Khadija Arib, op Prinsjesdag.

Prinsjesdag: Koning Spreekt Troonrede Uit

LEES OOK:

Koningsdag dit jaar gewoon op tv te volgen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen