Máxima rijdt door dikke Chinese smog

Koningin Máxima heeft woensdag uit eerste hand kunnen ervaren hoe ernstig de luchtvervuiling in Peking en omgeving is. Op weg voor een werkbezoek naar het dorp Anyang in de naburige provincie Hebei, reed ze door de dikke smog die vlak voor het plaatsje ook al het verkeer tot stilstand had gebracht.

De snelweg was afgesloten omdat er niet voldoende zicht was om veilig verder te rijden. Vrachtwagenchauffeurs bivakkeerden al twee dagen in de vrieskou bij hun auto, zonder te weten wanneer de smog zal optrekken. "Soms wachten ze wel vijf dagen", wist China-correspondent Marije Vlaskamp van RTL te vertellen.

De smog-index voor Peking bereikte woensdag waarden boven de 400 – gevaarlijk volgens de kwalificatie – waar 50 nog net acceptabel is. De zware luchtvervuiling is al jaren een groot probleem in dit deel van China. Fabrieken in de omgeving van Peking moesten enkele weken geleden het werk neerleggen om schone lucht te garanderen tijdens de APEC-top. Nu draaien ze weer op volle toeren om de verloren tijd in te halen.

Koningin Máxima droeg tijdens haar excursie buiten de hoofdstad geen mondkapje; veel van de China gestationeerde internationale media deden dat wel.

Afgeschermd

Niet alles in China is geschikt voor de ogen van koningin Máxima. Of buitenlandse bezoekers in het algemeen. Dat merkten Máxima en haar gezelschap woensdagmiddag op subtiele wijze in Anyang. Daar was het programma van haar werkbezoek op het laatste moment gewijzigd. Dat gebeurde omdat de lokale autoriteiten de koningin liever een mooi beeld van het 2900 inwoners tellende dorp voorschotelden dan haar een inkijkje te geven in het harde dagelijkse leven. Schapenboerin Zhang Guijian mocht Máxima niet thuis ontvangen, zoals afgesproken en voorbereid, maar moest uitwijken naar de recentelijk gebouwde stallen, waar boeren ruimte kunnen huren voor hun dieren. Daar liepen geiten rond en geen schapen.

"Zijn dit niet uw dieren?", vroeg de koningin verrast aan Zhang Guijian, die uitleg zou geven over haar bedrijf en de leningen die ze ervoor had gekregen van het Chinese Fonds voor verlichting van armoede. Het was een succesverhaal, maar Zhang Guijian kon het niet illusteren met haar eigen schapen. Dat paste niet in het plaatje dat de autoriteiten wilden presenteren.

De stallen moet de overheid een beter zicht geven op de kwaliteit van het vlees, kregen de bezoekers te horen. Naar verwachting zal Zhang Guijian er snel ruimte gaan huren voor haar schapen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen