Máxima bezoekt Peruviaanse achterstandswijken

Koningin Máxima heeft donderdagmiddag (plaatselijke tijd) in Lima uit eerste hand geleerd over verschillende projecten die de arme bevolking in staat stellen om geld te lenen en te sparen om bedrijfjes op te zetten.

Dat gebeurde tijdens een uitgebreid werkbezoek aan de achterstandswijken Huaycán en Caja Marquilla aan de rand van de Peruviaanse hoofdstad. De excursie volgde op een serie ontmoetingen met ministers, de gouverneur van de centrale bank en vertegenwoordigers van de VN eerder op de dag.

In Caja Marquilla ondersteunt de VN initiatieven waarbij mensen hun schaarse financiële middelen bundelen in een soort coöperatie, waarin zij naar vermogen aandelen kopen van 2 of 3 euro per stuk. Het zo door gemiddeld 10 tot 30 huishoudens samengebrachte kapitaal kan worden aangesproken voor noodsituaties, maar ook voor het opzetten van een eigen bedrijfje. De leden van zo'n 'Unica' doen verder alles zelf, van administratie tot beheer.

Aantekeningen

Máxima, die Peru bezoekt als speciale vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal, nam uitgebreid de tijd om te luisteren naar de ervaringen van de deelnemers en beheerders van de coöperaties, daarbij steeds driftig aantekeningen makend en vragen stellend. De Peruvianen namen ook geen blad voor de mond, en gaven vrijmoedig tekst en uitleg.

Deze mensen en miljarden andere op de wereld kunnen zich beter ontwikkelen als ze toegang krijgen tot financiële producten, en deze dan ook gaan gebruiken. Daarbij gaat het om zaken die in het Westen gemeengoed zijn, zoals een verzekering kunnen afsluiten tegen een slechte oogst, een lening kunnen afsluiten, de mogelijkheid hebben om te sparen anders dan door geld onder het matras te verstoppen, en betaalbare banktarieven.

Ontwikkeling

De VN noemt dat 'inclusieve financiering', die niet is gericht op uitbreiding van de klantenkring van de banken, maar op de ontwikkeling van de bevolking. Máxima zag daar in Huyacán een voorbeeld van bij de Banco Financiero, die Peruviaanse kleine ondernemers die eigenlijk geen onderpand hebben onder bepaalde voorwaarden toch betaalbare leningen geeft.

Koningin Máxima rondt vrijdag haar bezoek aan Peru af met onder meer een ontvangst door president Ollanta Humala en zijn echtgenote Nadine Heredia.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen