Maxima In Gesprek Met Buza Minister Zuid Afrika (rotapool)

Máxima opent nieuw deel Teylers-museum

In Haarlem mocht onze koningin vanochtend een nieuw deel van het populaire Teylers-museum openen. Het gaat om het woonhuis van Pieter Teyler van der Hulst, dat bij het museum betrokken wordt.

Vanaf 5 december kan deze nieuwe ‘vleugel’ bezocht worden. Het woonhuis van de uitvinder grenst aan de Ovale Zaal die nu al in gebruik is. Pieter Teyler van der Hulst liet na zijn dood al zijn bezittingen, geld en verzamelingen na aan een stichting die ‘het leven van iedereen beter moest maken’. Dat kreeg voor het eerst vorm door de opening van het Teylers-museum, waar al in 1784 de eerste bezoekers ontvangen werden. Pieter zelf leefde van 1702 tot 1778.

Het oude woonhuis van de man en naamgever is enorm gerestaureerd en wordt dus als nieuw onderdeel van het museum opengesteld voor publiek. Zo veel mogelijk ervan is in authentieke staat hersteld. Enkele van de ruimtes zouden tot de best bewaarde historische interieurs van het Nederland van de 18de eeuw behoren. Aan Máxima dus de eer dit nieuwe deel te openen.

Pieter Teyler geloofde dat praktische uitvindingen en ontdekkingen de beste manieren zijn om de wereld te verbeteren. In zijn ‘Huis van de Verlichting’ worden bezoekers uitgenodigd stil te staan bij hoe we dat in het hier en nu kunnen proberen.

LEES OOK:

Kijken! Gravinfluencer in Het Jachtseizoen

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP