Kamer Bespreekt Begroting Algemene Zaken En Begroting Koning

Mark Rutte gaat zuchtend in discussie over salaris koning

Mark Rutte gaat op verzoek van de Tweede Kamer kijken naar het salaris dat de koning jaarlijks ontvangt. Maar hij is daar niet enthousiast over. “Je wordt het nooit eens over de hoogte van het inkomen.” Het onderwerp kwam aan de orde tijdens de behandeling van de begroting van Algemene Zaken, het ministerie van de premier die ministerieel verantwoordelijk is voor de koning.

Het salaris van de vorst bestaat uit twee delen. Een A-component betreft een salaris van ongeveer een miljoen euro. De B-component beslaat 5 miljoen voor uitgaven voor personeel en materieel. Van dit laatste deel zal periodiek worden getoetst of die nog passend is, zei Rutte. Daarover had de Kamer eerder een motie aangenomen.

De discussie over het salaris van koning Willem-Alexander vindt Mark Rutte veel moeilijker. Hetzelfde geldt voor de toekomstige uitkering van prinses Amalia. De premier wees erop dat de hele Kamer in 2007 met het huidige systeem heeft ingestemd. Dat moet zorgen voor stabiliteit in het inkomen van de koning. “Dat vind ik van grote waarde.”

Het is volgens de premier geen goed plan als er elk jaar een discussie komt over het salaris van de koning. Hij is bang dat zo’n debat snel in populisme kan vervallen. Verscheidene oppositiepartijen stelden vragen over de salaris, maar ook regeringspartij D66. Nog voor het einde van het jaar stuurt Rutte een uitgebreide brief over de kwestie naar de Kamer.

LEES OOK:

‘Kloof tussen William en Harry ontstaan door pijn en trauma’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.