Laurentien nu een ‘energieke vijftiger’

De koninklijke familie is een 'energieke vijftiger' rijker. Prinses Laurentien is woensdag namelijk een halve eeuw oud. "Ik vind het wel grappig om vijftig te worden. Ik kijk er ook wel naar uit", zei Laurentien enkele maanden geleden in het EO-programma Blauw Bloed. Ze omschreef zichzelf alvast als een energieke vijftiger. "Het gaat er vooral om hoe ga ik mijn leven inrichten en wat ga ik doen en waar kan ik impact maken nadat ik vijftig ben."

Laurentien is deze maand ook precies vijftien jaar lid van de koninklijke familie. De verwachting dat zij met echtgenoot prins Constantijn bij het koningschap van Willem-Alexander de 'hulprol' zou overnemen die prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven vervulden voor koningin Beatrix, is niet uitgekomen. Voor hun huwelijk spraken Constantijn en Laurentien daar wel over, maar inmiddels ligt de nadruk in hun leven op de eigen werkzaamheden.

Voor Laurentien, die vorig jaar zomer met haar gezin van Brussel naar Den Haag verhuisde, zijn die activiteiten talrijk. De prinses bemoeit zich nog altijd met de laaggeletterden, spoort aan tot (voor)lezen en schrijft zelf boeken. Ze zet zich in voor inspraak van kinderen bij maatschappelijke problemen via haar Missing Chapter Foundation, adviseert de samenleving over de ideale douchetijd (5 minuten) en is internationaal actief voor onder meer flora en fauna.

Vorige maand was Laurentien ook op pad voor het 'familiebedrijf', bij de opening van de internationale boekenbeurs van Colombia. Ze hield in goed Spaans – dat ze ooit in een zomercursus in Spanje heeft geleerd – een toespraak, en wist ook bij haar verdere optredens indruk te maken. Het was eigenlijk een van de weinige keren dat Laurentien buiten Nederland als 'prinses' en niet gewoon als de zelfstandige mevrouw Laurentien van Oranje naar buiten trad.

Over de wijze waarop de vijftigste verjaardag wordt gevierd, zijn geen mededelingen gedaan. Volgend jaar wordt er nóg een lid van de familie vijftig. Dan is koning Willem-Alexander aan de beurt.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen