Laurentien jouw Valentijn? Slow-date met de prinses op Utrecht CS

Prinses Laurentien doet vrijdagochtend samen met Jamai Loman, Trijntje Oosterhuis, Jan Slagter en Marlijn Weerdenburg op het station van Utrecht mee aan de actie #échtcontact.  Op Valentijnsdag zoeken zij contact met treinreizigers voor een goed gesprek.

Slow-date

Op station Utrecht Centraal neemt de groep plaats in een speciaal ingerichte ‘slowdate-huiskamer’ waar reizigers binnen kunnen stappen voor een gesprekje. De actie is bedacht om het belang van echt contact onder de aandacht te brengen. In de huidige digitale samenleving staat dat contact volgens de organisatie onder druk. “Daarom willen we op Valentijnsdag iedereen oproepen echt contact met elkaar te hebben”, legt een van de organisatoren Alix Bausch uit. “Leg die telefoon bijvoorbeeld even weg als je in de trein zit en ga in gesprek met degene die tegenover je zit. Of bel dat familielid dat je al lang niet gesproken hebt. Het gaat erom dat we naar elkaar uit kijken en een goed gesprek hebben. Dat is makkelijker dan de meeste mensen denken.”

LEES OOK:

Online stress

De actie komt voort uit de Alliantie Digitaal Samenleven, een initiatief van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken. 2,5 Miljoen mensen hebben moeite om digitaal mee te komen, terwijl een andere groep juist stress krijgt van te veel online contact. Bausch: “Het zou goed zijn om die twee met elkaar in contact te brengen.”

Jaarlijks terugkerend?

Of #échtcontact een jaarlijks terugkerend event wordt, is nog niet bekend. “We hopen dat mensen zich bewust worden dat goed contact een groot verschil kan maken. Het zou mooi zijn als het uiteindelijk een vanzelfsprekendheid wordt en een actie als deze niet meer nodig is.”

Schiphol

Niet alleen in Utrecht vindt #echtcontact plaats. Ook op andere plekken in het land worden acties gehouden. Zo deelt Schiphol speciale kofferlabels uit waarmee reizigers laten zien dat ze open staan voor een goed gesprek en verrast PostNL mensen met kletspakketten.

Bron: ANP. Beeld: ANP

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen