Koningspaar viert 200 jaar Koninkrijk

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn zaterdag in Maastricht voor de vierde etappe van de over het 2 jaar uitgespreide en over het land verdeelde viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. In de Limburgse hoofdstad wordt aandacht besteed aan de internationale dimensie van Nederland, en de gezamenlijke geschiedenis met België, Luxemburg en Duitsland.

Vandaar ook dat het Belgische koningspaar, de groothertog en groothertogin van Luxemburg en de Duitse Bondspresident zijn uitgenodigd om het feest onder het motto ‘Hello World!’ mee te komen vieren. Het gezelschap ontmoet elkaar in het stadhuis waarna het tekenen van het gastenboek en kennismaking met onder andere burgemeester Onno Hoes op de Markt een ‘grenzeloos’ getint mode- en muziekspektakel wordt bekeken. Hoes hoopt daarbij dat het droog blijft, zo zei hij tegen radiozender L1. "Alles is geregeld, behalve het weer.”

Tweede programma-onderdeel van de festiviteiten is een congres over Nederland en het buitenland in het Vrijthof Theater waar zowel minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken als Bondspresident Joachim Gauck het woord voeren. Bij deze bijeenkomst zijn behalve de koninklijke gasten en president ook vertegenwoordigers van politiek en bestuur uitgenodigd.

Preuvenemint

Vervolgens is er buiten kort aandacht voor de 33e editie van het culinaire festijn Preuvenemint, dat dit jaar in het teken staat van 200 jaar Koninkrijk en waar de tafels waarin ‘geproefd’ kan worden aangekleed zijn in koninklijke stijl. Meer dan 10 minuten proeven is er voor de bezoekers overigens niet uitgetrokken. In het provinciehuis van Limburg, het Gouvernement aan de Maas, wacht namelijk een diner.

Een eerder aanbod van orkestmeester André Rieu om het feest af te sluiten met een gratis concert op een ponton op de Maas is afgeslagen, waardoor de maaltijd ook meteen de afsluiting is van de feestdag.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen