Koningspaar maakt zich op voor werkbezoek Duitsland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken volgende maand een Rijnreisje: op dag 1 van het jaarlijkse Duitse werkbezoek staat een boottocht over de Rijn gepland. Het koningspaar brengt van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 oktober een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland.

Willem-Alexander en Máxima stappen aan boord na een ontvangst door en lunch met Malu Dreyer, de minister-president van de deelstaat Rijnland-Palts. Tijdens de boottocht door het Oberes Mittelrheintal praat het koningspaar met verschillende vertegenwoordigers over innovatie van de binnenvaartketen. Woensdagmiddag zijn Willem-Alexander en Máxima in Bernkastel-Kues aan de Moezel, waar het over de digitalisering van de wijnbouw gaat. 's Avonds is het koningspaar in Trier.

Daar bezoeken ze donderdag de Porta Nigra, de stadspoort uit de Romeinse tijd. Aansluitend bezoekt het koninklijk paar de Dom Sint Pieter en de naastgelegen Onze-Lieve-Vrouwekerk. Willem-Alexander en Máxima sluiten het werkbezoek aan Rijnland-Palts af met een bezichtiging van een tentoonstelling over het leven en werk van Karl Marx. Trier viert dit jaar de tweehonderdste geboortedag van stadsgenoot Marx.

IJzersmelterij

Ook in Saarland staat eerst een ontvangst door en lunch met de minister-president van de staat, Tobias Hans, op het programma. Vervolgens gaat het koningspaar naar de universiteitscampus van Saarbrücken en bekijken ze in Saarlouis een praktijkvoorbeeld van de decentralisatie van energieproductie. 's Avonds wordt tijdens een diner gesproken over de transformatie van oude naar nieuwe industrie.

De laatste dag van het werkbezoek begint bij de voormalige ijzersmelterij van Völklingen. Daar haken Willem-Alexander en Máxima aan bij een bijeenkomst van deskundigen en internationale studenten over de ontwikkeling van de industrie- en arbeidscultuur in Europa. In Homburg wordt het werkbezoek afgesloten in de Universiteitskliniek, waar de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van eHealth en ouderenzorg wordt besproken en gedemonstreerd.

Het koningspaar brengt jaarlijks een bezoek aan één of meer Duitse deelstaten. Vorig jaar reisden Willem-Alexander en Máxima af naar Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt. Na dat werkbezoek stond de teller op tien van de zestien Duitse 'Länder' die de koning na zijn aantreden in 2013 bezocht.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen