Placeholder

Koningin Máxima op pad in Amsterdam

Koningin Máxima had dinsdagmiddag twee verplichtingen in Amsterdam. Eerst woonde ze de opening bij van het vernieuwde museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Het 17e-eeuwse grachtenpand in de binnenstad van Amsterdam met de verborgen zolderkerk is gerenoveerd en heeft een nieuw entreegebouw. Hierna opende ze het nieuwe bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank (DNB) in de hoofdstad. In het bezoekerscentrum kunnen mensen met games, filmpjes of een speurtocht ontdekken hoe de economie werkt, wat DNB doet en wat de invloed is op hun eigen financiën.

Koningin Máxima nam tijdens haar bezoek aan Ons' Lieve Heer op Solder een boek over het nieuwe museum in ontvangst. Ze sprak verder met scholieren die in de educatieve ruimte in de nieuwbouw van het museum een onderwijsprogramma volgen over actuele thema’s als religieuze diversiteit en tolerantie.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is opgericht in 1888. De verborgen kerk 'op zolder' ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden. Het huis is teruggebracht tot een 17e-eeuws huis waar mensen woonden, werkten en hun geloof beleden. Het nieuwe pand en het historische huis zijn via een ondergrondse passage met elkaar verbonden.

Bezoekerscentrum DNB

Ook opende de koningin dinsdagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum van De Nederlandse Bank (DNB). Na de officiële opening kreeg Máxima een rondleiding, waarbij studenten de interactieve onderdelen demonstreerden. Afsluitend sprak zij met betrokkenen over het belang van financiële educatie en de rol van DNB daarin.

DNB-president Klaas Knot benadrukte in zijn toespraak het belang van openheid en toegankelijkheid. "We hebben onze uiterste best gedaan om onze activiteiten zo toegankelijk en zo interactief mogelijk te presenteren. Hierdoor ontstaat er meer begrip over hoe de economie en de financiële sector in elkaar steken. En dat is goed voor iedereen." DNB richt zich met het bezoekerscentrum zowel op groepen scholieren en studenten als voorbijgangers en (buitenlandse) toeristen.

Verhalenestafette

Tegelijk met de officiële opening ging ook de verhalenestafette Geld vertelt van start. Knot leverde de eerste bijdrage op de bijbehorende Facebookpagina: "Mijn eerste herinnering aan geld is een bedrag dat ik van mijn oma kreeg. Ik moet een jaar of vier geweest zijn. Hoeveel het was, of waaraan ik het besteed heb, weet ik niet meer. Maar het zal in mijn spaarpot zijn gegaan…Nu beslis ik in het ECB-bestuur mee over bedragen die soms buitenaards lijken."

Máxima is erevoorzitter van Wijzer in geldzaken. Knot is bestuurder van dit platform dat aandacht vraag voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Knot: "We weten dat mensen soms risico’s aangaan die ze moeilijk kunnen dragen, die ze ook niet echt doorzien. Aan die risico’s mogen ze eigenlijk niet worden blootgesteld."