Koning ziet thuis veelbelovend schildertalent

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam 'zijn' prijs voor de schilderkunst uitgereikt aan vier jonge kunstenaars. Daarna nam hij zeer uitgebreid de tijd om niet alleen het werk van de prijswinnaars te bekijken, maar ook in het paleis tentoongestelde schilderijen van andere inzenders voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst.

Willem-Alexander stond in zijn toespraak voor de overhandiging van de prijzen – 6500 euro voor elk van de winnaars – stil bij de vraag 'wat de betekenis van de schilderkunst in de moderne tijd is'. "De discussie over die vraag loopt soms hoog op in kringen van kunstenaars en kunstcritici. Ik behoor tot geen van beide. Gelukkig maar, ieder zijn vak", zei hij. De koning behoorde tot een andere categorie: "De mensen die van kunst genieten. De kijkers. De liefhebbers."

"Stelt u zich eens voor: een wereld zonder schilderkunst", hield hij zijn gehoor in de Burgerzaal van het paleis voor. "Geen geschilderde bizons diep in de grotten van Frankrijk, Spanje of de nog oudere rotstekeningen in Sulawesi. Geen Lam Gods. Geen Melkmeisje. Geen Japanse prentkunst. Geen Panorama Mesdag. Geen Piet Mondriaan of Mark Rothko."

Kindertekeningen

Ook voegde hij er als persoonlijke noot een verwijzing naar zijn dochters aan toe: "Geen kleurige kindertekeningen met magneetjes op de deur van de ijskast of veelbelovende aquarellen aan de muur in de slaapkamer. Ik beloof u, met het talent in de volgende generatie zit het wel goed!"

De koning zei dat een wereld zonder schilderkunst een ,,schralere wereld zou zijn. Een meer gesloten wereld. Want een schilderij kan luiken openen in ons hoofd en ons meenemen naar een andere werkelijkheid waarvan we het bestaan nooit hadden kunnen vermoeden. Zo'n kijkervaring schept ruimte", meende Willem-Alexander.

De vier prijswinnaars zijn Niels Broszat, Koen Doodeman, Bob Eikelboom en Jessica Skowroneck.