Koning wil nauwere banden met Polen

Nederland wil de banden met de 'aantrekkelijke partner' Polen 'graag nog nauwer' aanhalen. Dat zei koning Willem-Alexander woensdagmorgen in het Nationaal Stadion van Warschau. Daar woonde hij op de tweede dag van zijn staatsbezoek aan Polen samen met president Bronislaw Komorowski de opening bij van een seminar over innovatie.

"Deze dag staat in het teken van de economische samenwerking'', aldus Willem-Alexander. "Innovatie is het gebaande pad verlaten en dingen anders aanpakken. Van potentiële zwaktes juist een kracht maken. In die zin is innovatie altijd een avontuur. In Nederland hebben we geleerd hoe interessant en lonend dat avontuur kan zijn.'' Hij noemde daarbij als voorbeeld de strijd tegen het water en de landbouw.

De Poolse president was ingenomen met de investeringen die Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren in zijn land hebben gedaan. Hij hoopt dat er nog meer investeringen bij komen en dat de samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling verder wordt uitgebreid. Komorowski wenste Nederland ook een 'goede wedstrijd' toe in Rio de Janeiro op 13 juli, de dag van de finale van het WK voetbal.

Het koningspaar woonde in het stadion een rondetafelgesprek bij met vertegenwoordigers van grote Nederlandse bedrijven als Heineken en Shell. Dat gesprek werd voor het laatst bij een staatsbezoek voorgezeten door VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes die na 9 jaar terugtreedt. Willem-Alexander bedankte Wientjes voor zijn 'onvermoeibare inzet voor het bedrijfsleven'.