Koning toont dynamiek in Polen

Koning Willem-Alexander houdt van tempo. Dat is bij het staatsbezoek aan Polen weer duidelijk geworden. In het tweedaagse programma zitten nauwelijks pauzes. Het koninklijk gezelschap snelt van ontvangst naar werklunch en van seminar naar containerterminal. "Dat is de dynamiek van de koning", aldus werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes woensdag in Warschau op de slotdag van het staatsbezoek.

Voor Wientjes is het de laatste keer dat hij als voorzitter van VNO-NCW zo'n bezoek meemaakt. "Ik heb in negen jaar tijd bij staatsbezoeken 75 rondetafelgesprekken voorgezeten", vertelde hij voorafgaand aan zijn laatste bijeenkomst in het Nationaal Stadion in Warschau. Zijn termijn van zes jaar zit er al drie jaar op, maar desondanks stemt het afscheid enigszins weemoedig zo bekende hij.

Koning Willem-Alexander bedankte hem voor zijn onvermoeibare inzet voor het Nederlandse bedrijfsleven en ook minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel had niets dan lof voor Wientjes.

Handelsrelaties

De tweede dag van het bezoek is ingeruimd voor het verbeteren van de handelsrelaties. In het stadion was behalve het rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van Poolse en Nederlandse bedrijven ook een seminar over innovatie en koning Willem-Alexander en koningin Máxima namen tevens een kijkje bij presentaties van verschillende bedrijven.

Daarna was de Nederlandse gemeenschap in Polen aan de beurt die rond het middaguur werd ontvangen in de ambassade. De ontvangst is een elementair onderdeel van het bezoek, zo zei koning Willem-Alexander na afloop tot de ruim 230 genodigden. Het geeft het koningspaar namelijk een kans te spreken met Nederlanders die in het betreffende land wonen. Op deze manier had hij weer veel geleerd over Polen, aldus de koning.

Tegenprestatie

Na de ontvangst toog het gezelschap meteen naar het Stanislaw Theater waar de broers Arthur en Lucas een pianoconcert uitvoerden ter ere van de Poolse president Bronislaw Komorowski en zijn vrouw. Deze in 1981 door koningin Beatrix ingevoerde zogenoemde 'tegenprestatie' werd dit keer gevolgd door een netwerklunch, een andere manier om Polen en Nederlanders nader tot elkaar te brengen en de relaties te verbeteren.

Het koningspaar reist aan het eind van de middag naar Poznan waar andermaal aangehaakt wordt bij het meegereisde bedrijfsleven.