Koning reikt nieuwe standaard Marechaussee uit

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen op het Binnenhof in Den Haag de Koninklijke Marechaussee een nieuwe standaard uitgereikt. In een toespraak bij de plechtigheid prees hij de marechaussee voor de ''hoge mate van professionaliteit" en de ''dienstbaarheid aan ons allemaal."

De koning kon ook putten uit eigen ervaring, zo zei hij. De marechaussee is immers niet alleen belast met de grensbewaking en de bewaking van de burgerluchtvaart, maar sinds 1908 ook met de beveiliging van de koninklijke familie. Hoe serieus die taak wordt genomen, had Willem-Alexander naar eigen zeggen in zijn jeugd op kasteel Drakensteyn al ervaren.

De Koninklijke Marechaussee bestaat deze maand precies 200 jaar. Het wapen werd op 26 oktober 1814 opgericht door prins Willem Frederik, op dat moment soeverein vorst en later koning Willem I.

Trommels

De nieuwe standaard vervangt de 83 jaar oude standaard die in 1931 werd uitgereikt door koningin Wilhelmina. Het is tevens de eerste militaire standaard die Willem-Alexander sinds zijn aantreden als koning mag overhandigen aan een krijgsmachtonderdeel. De oude standaard werd, volgens traditie, te ruste gelegd op trommels, als symbool van een altaar.

Bij de ceremonie op het Binnenhof was ook prins Pieter-Christiaan aanwezig, die na afloop zei het een mooie plechtigheid te hebben gevonden. Namens het kabinet woonden de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de overhandiging bij.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen