Koning Aanwezig Bij Start Herdenkingsjaar 1572

Koning opent landelijke herdenkingsjaar

Het jaar 1572 wordt tegenwoordig gezien als het begin van de opstand van onze voorouders tegen de Spanjaarden, en dus het begin van Nederland.

Geen wonder dus dat Willem-Alexander bij de opening was bij de opening van het landelijke herdenkingsjaar. Uiteraard Brielle, destijds ingenomen door de geuzen. We vieren 450 jaar vrijheid en zoals het hoort wordt ook stilgestaan bij de thema’s verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid.

Voordat de koning de Sint-Catharijnekerk betrad, schudde hij handen met het publiek dat hem buiten stond op te wachten. Eenmaal binnen heeft hij de gedenksteen Brielle 450 jaar Eersteling der Vrijheid onthuld vanaf het podium, terwijl hij naast burgemeester Gregor Rensen stond. Verder nam de vorst onder luid applaus het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Willem van Oranje in brieven: de Opstand in 1572..

Door het hele land zijn tijdens het herdenkingsjaar activiteiten gepland. Er zijn bijeenkomsten, tentoonstellingen en er komen verscheidene publicaties uit over het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Of leden van de koninklijke familie nog ergens bij zijn betrokken is niet bekend.

LEES OOK:

WILLEM-ALEXANDER GAAT NAAR OEKRAÏNE

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron en beeld: ANP