Koning Bezoekt Rotterdam Na Rellen Coolsingel (pool)

Koning luistert naar verhalen van hulpverleners

In Rotterdam heeft Willem-Alexander gehoord hoe hulpverleners het recente geweld tijdens de rellen van afgelopen vrijdag hebben beleefd. Hij sprak met brandweerlieden en ambulancepersoneel.

Op het stadhuis van de Zuid-Hollandse huis had Willem-Alexander een kort gesprek met hen. Hij hoorde hoe de hulpverleners door (met scherp schietende) agenten beschermd moesten worden. En hoe Aboutalebs woorden ‘wij zijn een beschaafd land’ ver weg leken op de inmiddels beruchte avond zelf.

Een ambulancebroeder vertelt hoe hij tijdens het verzorgen van een schotwond door ME en politie beveiligd moest worden, omdat omstanders met geweld dreigden. Ook werden diverse filmpjes gemaakt, onder meer van de mensen die zich ‘strijders’ noemen. “Hoe gek zijn mensen geworden”, zegt de ambulancemedewerker. En “ze filmden zelfs nog op de sleepbrancard”, vult een brandweerman aan.

Willem-Alexander bood in de gesprekken vooral een luisterend oor, maar stelde hij ook een paar vragen. Verder besprak hij met een van de getroffen ondernemers ‘de zin en onzin’ van het uit Amerika overgewaaide Black Friday. De koning maakte er geen geheim van daar niets in te zien. Dat Aboutaleb tijdens dit gesprek de ondernemers steun toezegde, vond de koning mooi. “Als het maar niet aan mijn bezoek is gekoppeld.” De hulpverleners met wie hij sprak, noemden Willem-Alexanders bezoek “een ongelooflijk hart onder de riem”.

Koning Bezoekt Rotterdam Na Rellen Coolsingel (pool)

LEES OOK:

Amalia vindt relatie ‘een privézaak’

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP