Zomerfotosessie Koninklijk Gezin

Koning leidt oudste dochter zelf binnen bij Raad van State op 8 december

Vandaag over exact een maand krijgt Amalia ‘zitting in de Raad’, zoals dat zo mooi heet. Niemand minder dan haar eigen vader, de koning, leidt haar binnen. Een bijzonder moment voor de kroonprinses die de dag ervoor 18 jaar wordt.

Het duurt nog een maandje totdat ze jarig is, maar er is momenteel al veel Amalia-nieuws. Eerder vandaag las je bij ons welke boeken en tv-specials er zoal op de rol staan. Het is ook niet zomaar iets, onze kroonprinses wordt 18 en kan vanaf dat moment officieel vorstin worden én ze neemt plaats in de Raad van State.

Dat gebeurt dus op de dag na haar verjaardag, woensdag 8 december. Ze wordt binnengeleid door haar vader, Willem-Alexander. Máxima is ook aanwezig bij de plechtigheid, want dat is het dus absoluut: een plechtigheid.

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering en het parlement over wetgeving en bestuur. Met haar plek op de Afdeling Advisering kan Amalia leren over wetgeving en het staatsrecht. Zo bereidt ze zich voor op haar toekomstige taak als staatshoofd. Máxima is lid van dezelfde afdeling. Ze nemen deel aan vergaderingen, maar hebben in de praktijk geen betrokkenheid of stemrecht.

Zowel Amalia zelf als haar vader als Thom de Graaf, vicepresident van de Raad, houden die dag een korte toespraak. Normaal gesproken zou een en ander plaatsvinden in de Volle Raadzaal, maar omdat het Binnenhof wordt gerenoveerd, is gekozen voor de Balzaal van Paleis Kneuterdijk, ook in Den Haag. De NOS doet live verslag, Astrid Kersseboom presenteert dat.

Zomerfotosessie Koninklijk Gezin
Zomerfotosessie Koninklijk Gezin

LEES OOK:

3x Máxima in bijzondere zwarte ontwerpen

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP