Koning Bezoekt Spoedeisende Hulp Erasmus Mc Rotterdam (pool)

Koning krijgt uitleg: ‘Dit is het verschil tussen de eerste en de tweede golf’

Woensdag was de koning tijdens zijn bezoek aan het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam erg geïnteresseerd in de ervaringen van corona-artsen, verpleegkundigen en ziekenhuisvoorzitter Ernst Kuipers. De koning wilde graag horen hoe de huidige tweede golf anders is dan de eerste golf van afgelopen voorjaar.

Het verschil is dat er tijdens de eerste golf meer begrip was voor de mensen in de zorg, aldus verpleegkundige Daphne van Weezel van het ziekenhuis. “Dat raakt je als verpleegkundige en als mens. We hebben meegemaakt dat mensen bij een familielid op bezoek gingen terwijl ze zelf corona hadden. En als je er wat van zegt, hoor je ‘waar maak je je druk om?’ Het begrip is soms ver te zoeken.” Volgens Van Weezel is een ander verschil dat artsen en verpleegkundigen nu beter weten hoe ze coronapatiënten moeten behandelen. “De zorg is verbeterd dankzij middelen als dexamethason en remdesivir. Maar je wordt nog steeds goed ziek van het virus.” 

Willem-Alexander vroeg ook wat de medewerkers van het ziekenhuis denken dat nodig is om een volgende uitbraak goed aan te kunnen pakken, voorstellen die de politiek misschien kan gebruiken bij de vorming van een nieuw kabinet. Een van de suggesties was een pool van ‘reservisten’, van mensen die opgeleid zijn voor de zorg in een ziekenhuis, die alle diploma’s hebben maar die inmiddels op een andere plek werken. Als zij geregeld nascholing krijgen en in beeld blijven, kunnen ze snel weer aan de slag gaan als dat nodig is. “Het gaat in Nederland om tienduizenden mensen”, aldus ziekenhuisbaas Ernst Kuipers.

Voor de Erasmus-medewerkers is het wel waarschijnlijk dat er een derde golf komt. En die golf zal ook gevolgen hebben voor mensen met andere aandoeningen. Kuipers: “Het kost tijd om de achterstanden van de reguliere zorg in te halen. In oktober hadden we de gemiste behandelingen uit het voorjaar nog niet weggewerkt en toen kwam de tweede golf. Elk jaar worden ongeveer 7000 melanomen vastgesteld. We lopen nu 700 tot 1100 diagnoses achter, maar die tumoren zijn niet weg.”

LEES OOK:

Hierover houdt Máxima een toespraak tijdens de ASEAN Women Leaders’ Summit

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.